Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2011 23:10 - Съвременен танц
Автор: filipova78 Категория: Забавление   
Прочетен: 668 Коментари: 0 Гласове:
0



Съвременният танц се характеризира с изключителната гъвкавост, която притежават изпълнителите във всяко едно отношение. Те могат да се изпълняват под звученето на различни музикални стилове, както и да се обединяват с други танцови форми, така че да се създадат нови движения.

Пионерите в съвременния танц, Айседора Дънкан и Марта Греъм, са се опитвали да уловят лекотата на движенията, които следват естествената линия на човешкото тяло и неговата енергия. По този начин се създава един нов език на движението, който разкрива една необикновена страст и спонтанност. 

Съществуват четири основни техники в съвременния
танц. Те са:
„Кънингам“ (по името на учителя и хореограф Мърс Кънингам) — тази техника е фокусирана върху разположението на човешкото тяло в пространството, ритъма и артикулацията на движенията, които следват една естествена енергийна линия.
„Греъм“ (по името на американската танцьорка, хореограф и педагог Марта Греъм) — тази техника се характеризира със свиване, отпускане, падане и възстановяване на човешкото тяло, и по-специално работа с коремната и тазова област, чиито движения се разиграват предимно на земята.
„Лимон“ (по името на мексикансия танцьор и хореограф Хосе Лимон) — неговата техника набляга върху търсенето на връзката между енергия и гравитация, като използва силата на тежестта на тялото.
„Освобождаване“ — това е техника, която очертава яснотата и лекотата на движенията в съчетание с ефективно изполване на човешката енергия и правилно дишане.

Има още няколко техники, които биха могли да се използват при създаването на хореография. Едната е „Импровизация“ (набляга се на търсенето на индивидуалното и уникалното, при създаването на нови и различни движения), а другата се нарича „Контактна импровизация“ (тя описва танца като дуетна форма, в която се използват силата на тежестта и нейното обменяне, гъвкавите движения и взаимния допир).



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: filipova78
Категория: Забавление
Прочетен: 46803
Постинги: 37
Коментари: 10
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930